Представљање књиге Јован Цвијић 1927.

У четвртак, 16. 1. 2020. у 18.00, Библиотека Вуковог завичаја организује представљање књиге Јован Цвијић 1927.  професора Стевана М. Станковића.

Стеван М. Станковић рођен је у Пироту 1940. године и доктор је географских наука и емеритус Универзитета у Београду.

Објавио је 2.500 одредница у енциклопедијама. Држао је предавања по позиву у више од 50 школа и институција у Србији и ван ње из лимнологије, туристичке географије, екологије и о Јовану Цвијићу. Организатор је 10 омладинских географских кампова, са којих је публиковао четири зборника. Један је од организатора манифестације „Цвијићеви дани“, као и „Еколошка истина“. Стваралаштво Јована Цвијића и Боривоја Ж. Милојевића је представио на више од 100 страна у часопису „Призор“ из Лознице.

Професор емеритус Стеван М. Станковић је, нема сумње, најбољи познавалац Јована Цвијића, његовог живота, научног метода, рада и стваралаштва. Као аутор ове књиге, презентује на себи својствен начин (прецизан, утемељен и веома разумљив најширој научној и и интелектуалној јавности) значај Цвијићевог научног дела, углед и признања која је стекао на престижним универзитетима у Европи и ван ње, укључујући и углед и признања у сопственој држави.

Посебну пажњу привлачи анализа мукотрпно скупљених  извора о последњим данима живота Јована Цвијића и бризи за његово здравље, што додатно осветљава лик великана науке и његов допринос науци, али и најдубље поштовање према човеку изузетних људских и моралних вредности