Moratorijum ili „moratorijum“

Narodna banka Srbije, ceneći kao teške predstojeće dane, donela je odluku o uvođenju moratorijuma na otplatu dugovanja prema bankama u trajanju od tri meseca koja važi za sva pravna i fizička lica i ostavila svakom na izbor da li će ga prihvatiti ili ne. Informacija skoro pa neverovatna kada je reč o ovim prostorima i istovremeno za svaku pohvalu jer smo svi bili svesni da nas očekuje jedan veoma težak, dug i „bolan“ oporavak od krize izazvane pandemijom koronavirusa. U tom prvom saopštenju nije bilo reči o dodatnim troškovima (redovna kamata, zatezna kamata…). Ali, „ne lezi vraže“…

Već u sledećem saopštenju, dan kasnije, ostavlja se opcija bankama da ipak obračunaju redovnu kamatu za ta tri meseca „moratorijuma“, odnosno da ostvare dodatnu zaradu. Formulacije koje se u većini slučajeva koriste jesu „zastoj u otplati“ i „produženje roka otplate“. Pitanje koje se logično nameće: zar moratorijum i produženje roka otplate nisu dva sasvim različita pojma?!

Prevedeno u praksu, ako ste npr. podigli kredit u banci u iznosu od 500.000 dinara sa rokom otplate od sedam godina (84 meseca) i nalazite se u trećoj godini otplate, Vaša dosadašnja rata od 8.320 din postaje rata od 8.631 din, a rok otplate postaje 84+3 meseca.

Posmatrano iz mikroperspektive jednog prosečnog korisnika 300 dinara zaista nije mnogo. Promenom perspektive iz koje se posmatra dolazimo do fakta da 300 dinara pomnoženo sa brojem preostalih rata nije baš „za baciti“. Korak dalje, 300 dinara pomnoženo sa brojem preostalih rata pa pomnoženo sa brojem lica koje imaju kredite, to je PREMNOGO i sasvim je jasno da će pandemija ostaviti značajnog traga i na banke ali za razliku od nas kojima predstoji borba za „goli život“, banke će i na ovome zaraditi značajnu sumu novca.

Apsolutno ne sumnjamo da su sve odluke i rešenja donete u skladu sa svim važećim zakonima i propisima države Srbije, a ipak ostaje jedan zaista „gorak ukus“ u ustima i pitanja MORALA I SOLIDARNOSTI. Ostaje i pitanje zašto to i NBS nije regulisala drugačije. Mnogo je pitanja na koja nema odgovora ili su servirana tako da vređaju inteligenciju.

Kao i u nekim ranijim situacijama, nemerljivim sa trenutnom, korona će nekom biti majka, nekom maćeha.
BRUKA I SRAMOTA i naš konačan odgovor je: ipak je „moratorijum“ sa „debelim“ navodnicima.

Redakcija City info Loznica

Ilustracija: Stock Photo

#OstaniKodKuće