MORA LI SVE SILOM?!

Pored činjenice da smo „nebeski narod“, stiče se utisak da smo i mnogo više od drugih naroda, „polunebeskih“ i ovozemaljskih, skloni podelama. Podele su prisutne u svim segmentima našeg bitisanja što je takođe zastupljeno, prihvatljivo i poželjno u svim društvima jer svi ili bar većina nas matorijih zna kako izgleda jednoumlje bilo koje vrste. Nažalost, „naše podele“ su lišene tolerancije prema suprotnom taboru, neretko se ispoljavaju kroz visok stepen agresivnosti i možda im je glavna karakteristika mržnja prema neistomišljenicima umesto da bude ljubav prema istomišljenicima, pripadnicima istog tabora. Često se više mrzi Zvezda nego što se voli Partizan i obrnuto, narodnjaci su „out“, a rokeri su „in“ i obrnuto, u opoziciji su sve sami izrodi od naroda, a na vlasti rodoljubi i patriote i obrnuto, zavisno od toga kako se ko izjašnjava… I tako u nedogled. Naravno, postoje i oni neopredeljeni ali su svedeni na statističku grešku i definitivno su „out“ za oba prethodno navedena tabora i to je jedan od dva argumenta oko koga se skoro jednoglasno slažu „zaraćeni“. Druga „dodirna tačka“ je apsolutno neprihvatanje bilo kojih saveta, preporuka i mera koje dođu sa bilo koje strane jer „mi znamo najbolje“.

Dve trenutno najzastupljenije teme kako na društvenim mrežama (paralelnom svetu), tako i u stvarnom životu su nedavno usvojen Pravilnik o obaveznom vakcinisanju i mere koje NISU prestale da važe ni posle ukidanja vanrednog stanja. Sve to, začinjeno raznim teorijama zavere, poluistinima i neistinama, predstavlja jedno nepresušno gradivo za polemisanja i raspredanja podteorija u teorijama zavera, a naravno kod nas svako zna najbolje i uvek je istina onog ko iznosi nove argumente ili „argumente“ najistinitija.

No, da malo zavirimo u komšiluk i pokušamo da izvučemo neke pouke jer se, kako znamo, „pametan uči na tuđim greškama, a budala na svojim“… Prethodna dva meseca, posmatrano u apsolutnim iznosima, a ne procentualno, Republika Hrvatska je na dnevnom nivou imala manje osoba zaraženih koronavirusom nego Srbija. Komšije su bile zadovoljne dnevnom statistikom, pa su 27.04. ublažili dotadašnje mere jer treba razmišljati i o turističkoj sezoni, a građanke i građani su se malo više opustili u najvećoj meri nepoštujući mere propisane od strane tamošnjeg Ministarstva zdravlja. Ceh za preterano opuštanje ispostavljen je u broju od 36 novozaraženih na dan osmog maja, čak šest puta više nego prethodnog dana. Reći ćete, nije „strašno kako je bilo“. OK, idemo dalje. Od 36 zaraženih čak 25 je sa ostrva Brač od kojih je 22 zaraženo na isti način – bili su u poseti komšiji, prijatelju koji tek što je otpušten sa lečenja upravo od Covid-19. Ceo tekst možete pročitati na: Bekstvo sa Brača

Elem, da se vratimo u “majčicu” Srbiju. Bez ikakve namere da pravimo zlurade paralele sa dešavanjima u rodnoj nam grudi i da pominjemo više nego očigledno nepoštovanje mera koje je propisao Krzni štab i Vlada Srbije (marketi prepuni kupaca bez zaštite, prekoračenje dozvoljenog broja ljudi u objektima, redovi pred bankama, mesare i piljare gde čak ni zaposleni ne koriste zaštitnu opremu…), bez namere da našu istinu serviramo kao najistinitiju, samo ćemo postaviti današnje (12.05.) fotografije ispred jedne od lozničkih banaka uz podsećanje da će vanredno stanje biti ponovo uvedeno sa istom onom lakoćom kojom je i ukinuto.

Da li će se to desiti ili ne, zavisi samo i isključivo od nas i od naše samodiscipline. Zato i ovim prilikom apelujemo na Vas, dragi sugrađani, da budete odgovorni prvenstveno prema sebi i svojim bližnjim jer na taj način pokazujete i maksimalni stepen odgovornosti prema drugima.

Ilustracija: medium.com