49. Đački Vukov sabor u skladu sa mogućnostima

Đački Vukov sabor je manifestacija koju Centar za kulturu organizuje svake godine u maju mesecu. Program Đačkog Vukovog sabora posvećen je đacima i njihovom stvaralaštvu. Namera nam je da kroz mnoštvo programa i radionica približimo bogatu tradiciju i da je na moderan način učinimo bliskom i razumljivom mladima. Na ovaj način će se bolje upoznati sa tradicionalnim vrednostima naroda kojem pripadaju i jezikom kojim pišu i govore. Tršić je tih dana mesto okupljanja mladih iz zemlje i inostranstva. Namera nam je da Tršić i Loznica u danima Đačkog sabora budu stecište mladih, koji će tradiciju i Vuka doživeti kao podsticaj za dublje istraživanje i za novo i savremeno upoznavanje naše kulture, i njeno poređenje sa drugim kulturnim nasleđem. Sticanjem svih ovih saznanja omogući ćemo im da budu tvorci kulturnog identiteta naše zemlje.

Ovogodišnji 49. Đački Vukov sabor zbog novonastale situacije uzrokovanu virusom COVID-19, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ će organizovati u delimičnom obimu, odnosno one sadržaje koji se mogu realizovati uz pomoć informacionih tehnologija.

U okviru manifestacije biće realizovani sledeći sadržaji:
• Izložba likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola (poziv školama je već upućen i učeničke radove škole su poslale putem elektornske pošte). Radovi će biti postavljeni na veb strani Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ www.ckvkaradzic.org.rs i na strani društvene mreže Facebook. Takođe, radovi će biti odštampani i postavljeni u Galeriji na Saborištu u Tršiću.
• Izložba o Đačkim Vukovim saborima
• Izložba studentskih radova Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

Radovi će biti postavljeni u Muzeju Jadra u Loznici.

Sve izložbe u okviru ovogodišnjeg programa Đačkog Vukovog sabora biće otvorene u petak, 29. maja 2020. godine (Izložba likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola u 11.30 časova, Izložba o Đačkim Vukovim saborima u 12.00 časova, Izložba studentskih radova u 13 časova).

Izložba likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola biće postavljena u Galeriji na Saborištu i posetioci će moći da je pogledaju do 20. jula 2020. godine.
Izložba o Đačkim Vukovim saborima biti postavljena u objektu „Vuk i nauka“ na Saborištu u Tršiću. Izložba će činiti stalnu postavku na Saborištu u Tršiću.

Izložba studentskih radova Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu biće postavljena u Muzeju Jadra koja će trajati do kraja juna 2020. godine.

Na stranici Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica na društvenoj mreži Facebook će biti postavljen link Youtube kanala Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica putem kojeg će biti prikazana pozorišna predstava „Aska i Vuk“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda. Početak predstave je 29. maja 2020. godine u 13 časova.