Danas (18. jun) dve predstave na otvorenom

Ispred Vukovog doma kulture danas (18. jun) u tri i u amfiteatru Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u pola sedam predveče Lozničani će moći da učestvuju u otkrivanju i iscrtavanju nevidljivih mapa svoga grada. Prvu predstavu “Nevidljive mape Loznice“ izvešće nekoliko učenica Gimnazije “Vuk Karadžić“ i Srednje ekonomske škole, a drugu “Nevidljivi grad Loznica“ beogradski Dah teatar.

Lozničke srednjoškolke istraživale su poslednjih meseci, u okviru programa beogradske “Grupe 484“, interkulturalno nasleđe Loznice, a kao glavni motiv nametnuo se nekadašnji industrijski gigant socijalističke Jugoslavije “Viskoza“.

Tamara Cvetković iz “Grupe 484“ kaže da se već na početku istraživanja o lokalnoj kulturnoj istoriji ispostavilo da je zajednički imenilac “Viskoza“, kao fabrika koja je grad podigla na noge i dovela mnogo ljudi iz cele bivše Jugoslavije u Loznicu.

– Grad se razvijao paralelno sa fabrikom i ona je nosila mnogo zanimljivih priča o različitim navikama i kulturama koje su zajedno sa radnicima došle u Loznicu. Mi smo deci dali metode, uputili ih kako se može istraživati i pripomogli im, ali je istraživanje njihovo i predstava koju će danas izvesti ispred Vukovog doma kulture nastala je na osnovu njega, a tekst su pisale same – kaže Cvetkovićeva.

I Dah teatar je radio na istraživanju kulturnog nasleđa Loznice, ali sa širim fokusom pa se u njihovoj predstavi spominju mnoge značajne ličnosti počevši od gotovo samog početka pa do današnjih dana.

Posetioci će danas kroz dve predstave moći da se podsete ili da nauče kako je izgledala prošlost ovog grada, dobiće publikaciju sa delom materijala koji je ušao u istraživanje učesnica projekta i malim rečnikom “Viskoze“. Zanimljivo će biti pogledati “oživljeni“ originalni materijal koji je nekada postojao u fabrici pa će i publika moći da dobije fabričke legitimacije.

– Mladima su danas nepoznati neke reči i izrazi koji su u vreme “Viskoze“ bili uobičajeni, poput radničkog saveta, ili ručka “na bonove“ pa će više o njima saznati iz ovog malog rečnika. U nazivima obe predstave postoji reč nevidljivo, a tako je jer se trudimo da uhvatimo nešto što jeste istorija grada, ali je premalo vremena prošlo da bi ona ušla u udžbenike pa zato želimo da je osvetlimo – kaže Cvetkovićeva.

Današnji programi biće izvedeni u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Loznice i Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“.

Izvor: Lozničke novosti

Prijavi komunalni problem