87. Vukov sabor počinje u ponedeljak 14.09.

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, domaćin je 87. Vukovog sabora, koji će biti održan od 14. do 20. septembra u Loznici i Tršiću. Kako je saopšteno iz ove ustanove, ideja je da se pojedini programi ovogodišnjeg saborovanja posvete Dositeju Obradoviću, koji se pored Vuka Karadžića zalagao za jezik i stvaranje jezika.

– Dositej Obradović je svojim znanjem pomogao uređenju Srbije i dao veliki doprinos obrazovanju njenog stanovništva osnivajući Veliku školu i obavljajući dužnost prvog ministra prosvete. Na završnoj svečanosti u Tršiću biće otvorena izložba „Dositejev put znanja“ Zadužbine „Dositej Obradović“, a na saborištu će biti izvedena i predstava njemu posvećena „Dositej u Srbiji“, rađena po tekstu Milovana Vitezovića – poručuju iz Lozničkog Centra za kulturu.

U toku sedam dana saborovanja kroz različite programe predstaviće se veoma značajne ustanove poput Matice srpske, Vukove zadužbine, Međunarodnog slavističkog centra, Društva srpskih umetnika „Lada“. Svečano otvaranje je u ponedeljak u osam uveče, kada će u Vukovom domu kulture biti priređen prigodan program uz obraćanje Mladena Šarčevića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice. U muzičko-poetskoj večeri „Kao da sam te sanjao“ učestvovaće Vladan Savić, prvak Pozorišta na Terazijama, Kristina Savić, solistkinja Pozorišta na Terazijama i maestro Ksenija Ristić, pijanistkinja.
Za utorak je planirano predstavljanje Matice srpske i Letopisa Matice srpske u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović od sedam uveče uz učešće dr Milana Micića, generalnog sekretara Matice srpske, dr Đorđa Despića, urednik Letopisa Matice srpske i pesnika Đorđe Sladoja.

U sali Vukovog doma kulture u sredu od sedam uveče biće prikazan dokumentarni film o 170 godina postojanja KUD „Karadžića“, a program će nastupom upotpuniti grupa pevača.

Narednog dana, u istom terminu, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović biće otvorena izložba Društva srpskih umetnika „Lada“, a otvoriće je Miroljub Filipović Filimar.

Naredni program odvijaće se u petak u Naučno-obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću gde je od pet popodne planiran okrugli sto „Dr Miodrag Maticki i vukovska uporišta“. Na ovom skupu učestvovaće profesor dr Dušan Ivanić, dr Marko Nedić, dr Vesna Matović, dr Staniša Tutnjević, mr Staniša Vojinović, dr Branko Zlatković i profesor dr Boško Suvajdžić.

U Tršiću će na istom mestu u subotu od tri popodne biti održan program „Velike teme srpske književnosti“, posvećen pedesetoj godišnjici Međunarodnog slavističkog centra. Učestvuju profesor dr Boško Suvajdžić i profesor dr Dušan Ivanić, a već od pet popodne biće predstavljen Naučni zbornik radova „Savremena srpske folkloristika 8“. O zborniku će pričati profesor dr Boško Suvajdžić i dr Branko Zlatković.

Istog dana od sedam uveče u amfiteatru Crkve Pokrova Presvete Bogorodice biće priređeno guslarsko veče, a nastupiće guslari Milutin Đuričić, Milenko Vidaković, Mladen Jevrić, Nedeljko Jevrić, Dragan Anđić, Blažo Došljak i Božo Pantović, pesnikinja Nevena Kokanović, kao i etno-solistkinje Sanja Mavrak i Aleksandra Antonić.

Završna svečanost 87. Vukovog sabora je u nedelju, 20. septembra u Tršiću, gde je za pola jedanaest u NOKC „Vuk Karadžić“ planirano otvaranje izložbe „Dositejev put znanja“, a tačno u podne i završni program na saborištu. Uz „Himnu Vuku“ i podizanje saborske zastave, pozdravnu reč uputiće gradonačelnik Vidoje Petrović.

Sledi predstava „Dositej u Srbiji“, nastala po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Marka Stanića, a igraju Aleksandar Srećković Kubura, Nenad Ćirić, Ivan Jevtović, Nebojša Ljubišić i Joakim Tasić.

Pokrovitelji 87. Vukovog sabora su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Loznica, a organizatori poručuju da će tokom manifestacije biti primenjivane sve predložene epidemiološke mere u vezi sa koronavirusom.

Izvor: Lozničke novosti

Foto: www.loznica.rs