„Treba misliti svojom glavom“ – Janša nije čestitao Bidenu

Slovenački premijer Janez Janša, koji je odmah po završetku glasanja čestitao uspeh Donalda Trumpa na američkim izborima, rekao je u ponedeljak u parlamentu da će budućem predsedniku SAD-a čestitati tek kad rezultat izbora bude konačan i služben.

Janša je odbacio kritike opozicionih zastupnika da je svojom preuranjenom podrškom Donaldu Trumpu napravio „diplomatsku katastrofu“ za Sloveniju jer će nova američka administracija ignorisati njegovu vladu.

„Izbori su gotovi onda kad druga strana prizna poraz ili kad se proglase službeni rezultati, a sve ono što se kaže pre toga je politika“, kazao je Janša. Dodao je kako će s veseljem čestitati izbornom pobedniku kad za to dođe vreme i da neće postupiti kao oni koji su odmah poslali čestitke „pratećieći medijski talas“, nego da će i dalje postupati po načelu da „treba razmišljati vlastitom glavom“.

Na američki predsedničkim izborima demokratski kandidat Joe Biden osvojio je više nego potreban broj glasova elektora te su svi važniji mediji oglasili njegovu pobedu, na kojoj su mu potom čestitali gotovo svi svetski čelnici. Dosadašnji predsjednik Trump nije priznao poraz tvrdeći da je bilo navodne krađe glasova na izborima, što do sada nije potvrđeno nikakvim validnim dokazima. Janša je pak već po samom završetku izbora, kada je prebrojavanje glasova bilo daleko od konačnog, pozdravio tadašnje Trumpovo trenutno vodstvo kao gotovu činjenicu, uz objavu na Tweeteru kako bi Biden bio „loš predsednik“ u trenutku kad i SAD i svet trebaju jako vodstvo.

Kritike iz opozicije

„Slovenija gaji dobre strateške i partnerske odnose s SAD-om bez obzira na to koja je administracija tamo na vlasti, tako je bilo u svim vladama koje sam ja vodio, a tako će ostati i ubuduće“, rekao je u ponedeljak Janša, naglasivši da će vreme pokazati ko je bio u pravu i da njegovi tweetovi podrške Trumpu neće uticati na odnose sa SAD.

Janšine poruke na društvenim mrežama tokom i nakon izbornog procesa u SAD-u kritikovali su zastupnici svih opozicionih stranaka levice kao nešto što je naštetilo Sloveniji, ne samo u odnosima s SAD-om nego i poziciji koju ima u EU, s obzirom na „soliranje“ slovenačkog premijera.

„Čestitkom Donaldu Trumpu, koji uz ostalo negira virus i odbija nositi masku, Janša nas je posvađao sa celim svetom i s Evropskom unijom“, rekao je prilikom postavljanja zastupničkih pitanja članovima vlade Marjan Šarec, predsednik Liste Marjana Šareca (LMŠ) i bivši premijer, te dodao da je naneta velika sramota slovenačkoj spoljnoj politici.

Opozicioni zastupnici kritikovali su Janšu i kao jednog od Trumpovih epigona jer je i sam na nekim parlamentarnim izborima u Sloveniji znao tvrditi da je njegova stranka pokradena te da su je pokrali tzv. duboka država i središnji mediji. Janša kao i Trump izaziva velike podele u društvu i tako unosi političke raskole u vreme kad su u društvu potrebni mir, konstruktivno ponašanje, ozbiljnost i saradnja, smatra opozicija.

Na kritike na račun vlade oko upravljanja krizom izazvanom pandemijom Covida-19, Janša je rekao da vlada 80 posto svog vremena i napora usmerava upravo na tu krizu i da nije počinila veće greške, osim što je dopustila rad škola bez nošenja maski. Utvrdio je da bi drugi talas epidemije bilo moguće i pre obuzdati bez određivanja novih mera i restrikcija da su uz vladu i epidemiologe bili i vodeći mediji i opozicija, što po njegovoj oceni nije bio slučaj.

Izvor: HINA