Zamrzavanje plata na tri godine u javnom sektoru u V.Britaniji

Vest da se pet miliona zaposlenih u javnom sektoru u Velikoj Britaniji suočava sa zamrzavanjem plata izazvala je nezadovoljstvo u tamošnjoj javnosti. Ova mera, osmišljena kao odgovor na finansijske posledice pandemije, odnosi se na učitelje, policiju, vojsku i javne službenike, ali ne i na zdravstvene radnike, koji su izuzeti zbog njihovih napora u borbi protiv koronavirusa.

Britanci će objaviti plan u sredu

Britanski ministar finansija Rishi Sunak izneće u sredu plan za obuzdavanje plata i uspostavljanje ravnoteže u budžetu. Naime, budžetski izdaci značajno su se povećali tokom pandemije. Prema procenama vlade, trogodišnje zamrzavanje plata u javnom sektoru donelo bi uštedu od 23 milijarde funti. Rezervna opcija je ograničiti rast plata na samo jedan posto godišnje, pri čemu bi ušteda iznosila 11 milijardi funti.

Nova runda stezanja kaiša za britanske javne službenike, od kojih su mnogi u prvim redovima borbe protiv koronavirusa, posledica je rekordnog zaduživanja vlade tokom krize i verovatno će biti u velikoj suprotnosti sa obećanjem premijera Borisa Johnsona oko plata u oružanim snagama.

Britanski sindikati se pobunili

Ovom planu očekivano su se usprotivili sindikati, koji ga smatraju dodatnim udarcem svojim članovima usred krize. Mnoga će obećanja biti pogažena, smatra Kevin Courtney, koji upozorava da je Johnson obećao povećati plate učiteljima na više od 30.000 funti godišnje do 2022. godine.

„Nećemo dopustiti da zaposleni u javnom sektoru plate ovu krizu novom štednjom i zamrzavanjem plata. Ovo je udarac u zube onima koji se bore protiv pandemije. Naši članovi još osećaju posledice 10-godišnje štednje i stiske konzervativne vlade. Ministri dele milijarde svojim prijateljima kroz ugovore, a istodobno smišljaju kako smanjiti platu radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv koronavirusa“, rekla je Rehana Azam, generalna sekretarica sindikata GMB.

Azam kao argument iznosi zamrzavanje plata koje je konzervativna vlada uvela nakon finansijske krize 2008. godine, a očekuje se da će Sunak kao protivargument izneti da primanja javnog sektora moraju biti u skladu sa situacijom u privatnom sektoru u kojem su plate pod pritiskom jer se britanska ekonomija bori s najtežom recesijom u istoriji.

Britanija potrošila 210 milijardi funti na pandemiju

Britanska vlada je dosad samo na borbu protiv pandemije potrošila više od 210 milijardi funti, a očekuje se da će do proleća sledeće godine potrošiti još desetine milijardi. Zbog tih troškova i pada BDP-a, vladin Biro za budđetsku odgovornost očekuje da će se Ministarstvo finansija ove godine morati zadužiti za 400 milijardi funti. Procenjuje se takođe da će budđetski deficit biti dvostruko veći nego 2008. godine. Velika Britanija u javnom sektoru ima više od 5.4 miliona zaposlenih, a većina ih radi u zdravstvu i obrazovanju.

Izvor: Index

Foto: Fabio Flgel/EyeEm/Getty Images