Podignuta optužnica protiv predsednika vlade BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je u petak optužnicu protiv predsednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića i još tri osobe koje se u aferi „Respiratori“ terete za zloupotrebu u postupku nabavke respiratora za bolnice u tom entitetu.

Uz Novalića optuženi su njegova zamenica i ministarka finansija Jelka Miličević, zatim ranije suspendovani čelnik Civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“ koja je bila posrednik pri kupovini stotine respiratora iz Kine koji su se pokazali neupotrebljivim te je najveći deo njih i dalje u skladištima Civilne zaštite.

Afera „Respiratori“ koja se pretvorila u prvorazredni politički skandal u BiH time je dobila epilog u optužnici kojom su obuhvaćeni najodgovorniji čelnici izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Tužilaštvo BiH sada četvoro optuženih tereti za udruživanje radi izvršenja kaznenih dela, zlopotrebu položaja i ovlašćenja, davanje i primanje mita, pranje novca te krivotvorenje ili uništenje poslovnih knjiga i drugih dokumenata.

Ministarki finansija Jelki Milićević (HDZ BiH) stavlja se na teret da je počinila krivično delo nesavesnog rada u službi jer je izbegla sprovesti potrebni nadzor i sprečiti štetne posledice koje su nastale sumnjivom nabavkom na štetu entitetskog budžeta.

Neispravni kineski respiratori

Stotinu kineskih respiratora koji su se pokazali tehnički neispravnim ili neupotrebljivim za lečenje pacijenata obolelih od covida plaćeno je iz entitetskog budžeta 5.3 miliona eura, a još nešto manje od milion i po izdvojeno je za nabavku druge zaštitne opreme koja se takođe pokazala spornom.

Premijeru Novaliću (SDA) stavlja se na teret da je koristeći se okolnostima proglašene pandemije, kao i svojim ovlašćenjima premijera u vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava radi kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

Tom su se planu u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, odnosno njegova firma „Srebrena malina“ iz Srebrenice.

U optužnici se tvrdi da su oni kupili stotinu respiratora tipa ACM812A po uvećanim cenama, a ti aparati nisu se mogli koristiti u svrhe za koje su nabavljeni.

Istraga u prvom slučaju i dalje traje protiv Aleksandra Zolaka, rukovodioca Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH koji se sumnjiči da je protivzakonito dopustio nabavku respiratora koji ne odgovaraju bolničkim standardima, kao i protiv još nekoliko osoba za koje se pretpostavlja da su počinili krivično delo prikrivanja dokaza.

Izvor: INDEX

Foto: Armin Durgut/PIXSELL