Počeo sa radom kontakt centar, dodatnih 3.000 din za vakcinisane

U ponoć je počeo sa radom kontakt centar, putem kojeg građani mogu telefonom da se prijave za novčanu pomoć države u iznosu od 30 plus 30 evra. Pomoć će biti isplaćena u maju i novembru, objavio je ministar finansija Siniša Mali na Instagramu, a broj telefona kontakt centra je 0800101100.

Taj poziv je besplatan, a građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas koji će ih voditi kroz ceo proces prijave.

Putem portala Uprave za trezor na idp.trezor.gov.rs dosad se za ovu meru ekonomske pomoći države prijavilo više od tri miliona građana.

Prijava traje do 15. maja.

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila 2021. godine, kada je stupio na snagu Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Korisnici penzije, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju jer će njima pomoć biti automatski uplaćena, napominju iz Ministarstva.

Penzioneri će prvih 30 evra dobiti u četvrtak, 6. maja, dok će drugih 30 evra dobiti u novembru mesecu.

Dodatno, penzioneri će u septembru dobiti još 50 evra.

Primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dobiće prvih 30 evra u petak, 7. maja.

Isplate za ostale punoletne građane koji su se prijavili za ovaj vid podrške države, počeće od 12. maja i, kako se očekuje, biće završene do 20. maja.

Ova mera podrške građanima se sprovodi u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Treći paket podrške vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra, navelo je u saopštenju Ministarstvo finansija.


Aleksandar Vučić – Dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane građane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće biti donošene „diskriminacione mere“ za one koji ne žele da prime vakcinu protiv korona virusa, ali da će se raditi na tome da se „nagrade ljude koji su pokazali odgovornost“ i da je doneta odluka da se „dodatno finansira pomoć za ljude koji su se vakcinisali“. Vučić je izjavio da će osim pomoći od 30 evra, odnosno 50 evra za penzionere, oni koji su vakcinisani dobiti još po 3.000 dinara.

„Svi drugi sa više od 16 godina koji su se vakcinisali ili će se vakcinisati do 31. maja dobiće dodatnih 3.000 dinara od države. Očekujem da će se do kraja maja dostići brojka od tri miliona (vakcinisanih)“, kazao je Vučić.

On je rekao da „plaćeno bolovanje zbog korone neće imati oni koji se ne vakcinišu“.

Vučić je naveo da će državnu pomoć u četvrtak dobiti penzioneri, u petak korisnici socijalne pomoći, a da od 13. maja ide isplata za sve ostale koji su se prijavili.

On je rekao da se do sada za pomoć države prijavilo 3.150.000 građana, što je uz penzionere i primaoce socijalne pomoći kojih ima 1,9 miliona više od pet miliona ljudi.

Izvor: NovaS